بالانس استاتیکی و دینامیکی
تعادل یا بالانس استاتیکی و دینامیکی زمانی برقرار می شود که مجموع نیروهای وارد بر جسم، صفر باشد. بالانس را میتوان در دو گروه استاتیک یا پویا طبقه بندی کرد.
بالانس چیست؟
وقتی جسمی در حالت تعادل است که مجموع نیروهای وارد بر آن صفر باشد، یعنی برابر با صفر باشد.
طبق قانون اول نیوتن، وقتی برآیند نیروهای وارد بر جسم صفر باشد، جسم در حالت سکون یا در حرکت خط مستقیم یکنواخت باقی می ماند.
بنابراین، یک جسم در حالت تعادل می تواند در حال سکون یا در حرکت یکنواخت در یک خط مستقیم باشد. تعادل را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:
بالانس استاتیکی: هنگامی که جسم در حال استراحت است.
بالانس دینامیکی: زمانی که جسم در حرکت یکنواخت باشد.
علاوه بر این، می تواند بر سه نوع پایدار، ناپایدار یا بی تفاوت نیز تقسیم بندی شود.
در تعادل پایدار، هنگامی که بدن در هنگام رها شدن، تغییر مکان کمی نسبت به موقعیت تعادل خود انجام می دهد، به موقعیت اولیه باز می گردد.
هنگامی که تعادل ناپایدار است، در آن زمان جسم را از موقعیت تعادل خود خارج می کنیم، در صورت رها شدن، تمایل بیشتری به دور شدن از آن دارد.
در تعادل بی تفاوت، وقتی جسم جابه جا می شود، در موقعیت جدیدی در تعادل باقی می ماند.
در ادامه مطلب شما را با بالانس صنعتی و تاثیر و اهمیت انواع بالانس صنعتی آشنا خواهیم کرد.
بالانس صنعتی چیست
بالانس صنعتی یک سرمایه گذاری در بهره وری ماشین آلات است؛ زیرا عملکرد، کیفیت کالاهای تولید شده و عمر مفید آنها را می بخشد.
نیروهای ایجاد شده در عدم تعادل، حتی اگر اندک باشند، کار قطعات ماشین را افزایش داده و باعث کاهش عمر مفید آنها می شود.
بالانس فرآیندی است که میتواند به نهایی کردن یک پروژه، جبران تفاوتهای کوچک ساخت و یا اصلاح عدم تعادل ناشی از خطاهای سازنده و طراحی، قطعات نامتقارن، سطوح ناهموار (ماشین نشده)، انحرافات دورانی (قطعات شعاعی و محوری)، عیوب ریخته گری، ابعاد متغیر و نامتقارن، ایرادات جوشکاری و ریخته گری، خطاهای مونتاژ، تغییر شکل پلاستیک، مونتاژ نامناسب، تغییر شکل جوش دائمی، عقب نشینی، مواد مختلف مورد استفاده، خطاهای بالانس، سایش دستگاه ناشی از عدم نگهداری، شرایط عملیاتی و حمل و نقل مربوط باشد.
رفتار ارتعاشی یک ماشین به طراحی آن و مونتاژ اجزای دوار تشکیل دهنده تجهیزات بستگی دارد.
نوع بالانس اعمال شده در زمان تعمیر و نگهداری یک سوال بزرگ در بین تکنسین ها است، بنابراین ما تفاوت های بین انواع ممکن بالانس صنعتی را توضیح خواهیم داد.
تعادل استاتیکی در بالانس صنعتی :
تعادل استاتیکی در بالانس صنعتی نیروی حاصل را که در جهت عمودی رخ می دهد و تنها بر یک صفحه تأثیر می گذارد، تصحیح می کند.
به روشی ساده تر، عدم تعادل ایستا حتی با قطعه در حالت سکون (چرخش صفر) اتفاق می افتد.
در طول فرآیند، قطعه برای چرخش آزادانه حول یک محور افقی قرار می گیرد، موقعیتی که در آن تعادل پس از توقف چرخش ایجاد می شود، مشاهده می شود.
تعادل دینامیکی در بالانس صنعتی
این نوع تعادل در بالانس صنعتی یک نیروی حاصل را به صورت افقی در دو صفحه تصحیح می کند.
بدن طوری رفتار می کند که انگار در فضا آزاد است، محور مرکزی اینرسی ثابت می ماند و یاتاقان ها حرکت می کنند.
جابجایی یا سرعت بلبرینگ اندازه گیری می شود. سرعت چرخش باید بسیار بیشتر از سرعت بحرانی مجموعه بلبرینگ روتور باشد.
تجزیه و تحلیل الگوی ارتعاشی منجر به اعمال صحیح تعادل خواهد شد.
اهمیت بالانس صنعتی
در پایان باید گفت که نداشتن برنامه تعمیر و نگهداری پیشبینیکننده که نیازهای بالانس صنعتی قطعات را از قبل تعیین کند یا بیتوجهی به نگهداری پیشگیرانه تجهیزات برای مدت طولانی، باعث کاهش عمر مفید آن و ایجاد تلفات قابل اندازهگیری و غیرقابل اندازهگیری میشود.
در کوتاه مدت با توقف تولید علاوه بر حوادث، کیفیت از بین می رود و زیان وارد می شود.
بازرسی های دوره ای برای ارزیابی الگوی ارتعاش بخشی از برنامه تعمیر و نگهداری پیش بینی شده است و از قبل نیاز به تعادل را تعیین می کند و از خرابی تجهیزات برای تعمیر و نگهداری اصلاحی جلوگیری می کند.
به این ترتیب، سرمایهگذاری زمان در یک برنامه تعمیر و نگهداری پیشبینیکننده که شامل تجزیه و تحلیل الگوی ارتعاش تجهیزات و بهکارگیری صحیح تعادل صنعتی اعم از بالانس دینامیک یا استاتیک، است برای رقابتی ماندن در بازار ضروری است.